Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Basílica_del_Senor_de_los_Milagros Barney_McKenna Brachystegia_malengensis Año_480_adC Batalla_de_Guadalajara_(México) Carmen_da_Silva Barzy_en-thierache Biolocacion Bernabe_(nombre) Cabanac_Séguenville Carrera_ilegal Barrigón Años_1550_adC Carnaval_en_la_Republica_Dominicana Base_64 Caso_Lawrence_contra_Texas Caamaño_Bentín Bilbao_bbk_live Centro_educativo Batalla_de_la_Bahia_de_Aboukir Canton_de_Saint_Gaultier Baños_de_agua_santa Bosque_de_la_República Cacatua_moluquena Baugy_(Saona_y_Loira) Cerochroa_nigrilabris Beaufortia_pinifolia Bad_Boys_Blue Cancion_de_apertura Banda_Sonora Batalla_del_Banco_Dogger_(1915) Castellanismo_(lingüística) Bazoilles-et-Ménil Calzada_de_los_misterios Castillo_de_Montclús Boje_Mason Booker_T._Washington Champagne-sur-Seine Canis_lupus_familiaris Campeonato_de_España_de_badminton CSC Bundesliga_de_balonmano Carlos_Maria_de_los_Dolores_de_Borbon_y_Austria_Este Cabra_malagueña Bernhard_von_Galen Celibato Bolosia_piloselloides Cartilago_cricoidea Beijing_huānying_ni Bioetanol Challenger_de_Aptos_2013 Cena CECh Bomilcar_(siglo_II_a._C.) Bucky_2

html map