Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Joaquin_Novoa Joan_Llaneras_(desambiguacion) Jeréz_(Zacatecas) La_romanización_del_País_Vasco_y_Navarra Kudzú Las_Insólitas_Imágenes_de_Aurora La_leyenda_de_la_mancha Jose_Ramon_Fernández_(comentarista) Irving_ISD Linea_de_la_7_Avenida_Broadway Jeffrey_Drew_Smith Lista_de_clases_de_complejidad Literatura_portuguesa La_Paz_(desambiguación) José_Luis_Larrea Investidura_presidencial_de_William_Howard_Taft_en_1909 Jose_L_Demaría_López Kristine_Sutherland Lemmus_sibiricus La_Discusión La_conquista_del_planeta_los_simios Koanophyllon Interkosmos_5 Knights_and_Merchants:_The_Peasants_Rebellion La_Petrólea José_A._Barnet La_primavera Instituto_Geofísico_del_Peru It's_Alright_Ma_(I'm_Only_Bleeding) Juan_de_Ayala Jose_María_Bourgon_Lopez_Doriga Jose_Salgueiro_Carmona La_aldea_de_las_viudas Karakelong Isla_Ohlin Jose_Luis_Garcia_Muñoz Jose_María_Otero_de_Navascués Larvas La_Campina_(Jaen) José_Luis_Laguía Lacoochee_(Florida) Lens_pygmaea José_Angel_Fernandez_Garcia Labelle Kandelia_candel Laberintodontos Laneuveville_aux_Bois Lenguas_de_alemania Joseph_Friedrich_Nicolaus_Bornmuller Kuhlmanniodendron_apterocarpum Justo_Jose_de_Urquiza Isengardo Jeronimo_de_Ustáriz Kame_Hame_Ha La_Cabalgata_de_la_Compañia_Gris

html map