Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jose_Hernandez_(España) Jászberény Kantrex Jardín_Botánico_Litoral_Paul_Jovet La_Poveda_(Metro_de_Madrid) Lengua_minorizada Leopoldo_Castedo José_Luis_Trueba_Lara Julidochromis_transcriptus Isabel_Gomez_Muñoz Lancelot_de_Navarra Instituto_para_el_Desarrollo_Empresarial_de_la_Argentina Jose_Maria_Flores_(militar_argentino) Jugador_más_valioso_del_All-Star_Game_de_la_NBA Leptodactylus_knudseni Ken_Shamrock Interinsular_Preferente Jaime_Serra La_Protesta_Humana Justicia_chiapensis Jyrki_Juhani_Jarvilehto Keniata Liga_LEB_Plata_2011/12 Lenguas_papúes_orientales Internacional_Comunista_Obrera Khedive Joyas_de_la_Corona_de_Espana Kushan Ivan_Harris La_Unión_(ciudad,_El_Salvador) Inteligencia_de_enjambre José_de_Jesús_Francisco_Zúniga_Chavarria Jeremías_preve_la_destruccion_de_Jerusalen Kaze_to_ki_no_uta Kinesina Ley_46_de_1905_(Colombia) José_Pasquini_Durán Juan_Manuel_Parás_González Johnny_Hotbody Levantamiento_de_Gwangju Juncus_deserticola Iris_deflexa Leza_(Álava) Le_Petit-Bornand-les-Glieres Kadiri Landkreis_Hildburghausen José_Manuel_Fradejas_Rueda Kate_Ramsay Libro_de_Daniel Isla_Pangkor Isidoro_Rosell_y_Torres Juan_Calos_Abril L'Encyclopedie Lista_de_figuras_geometricas Jonathan_Brison

html map