Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Callo Campeonato_de_Euskadi_del_Cuatro_y_Medio_2007 Castillo_de_Bejís Campana_al_Desierto_de_Rosas Bellia_aurata Carles_Benavent Caltrano Caballeros_de_la_Orden_de_San_Juan_de_Malta Bicho_Gómez Bunomys_coelestis Catalunya_visió Birchington Chamblet Casella Body_Heat C.M.Taylor Centro_de_Control_de_las_Enfermedades_y_Prevencion_de_los_Estados_Unidos Carlos_Rodolfo_Dinzelbacher Carlos_Manuel_O'Donnell_Álvarez_y_Abreu Basílica_de_Nuestra_Senora_de_los_Angeles_(Cartago) Cabo_(ejercito) Bifora_dicocca Bramá Bromus_braunii Bougafer_33_(película) C_A_N Ceratogaulus Cergy Cercanías_Renfe_San_Sebastian Castrillon_(desambiguacion) Bartolome_Marín_Fernandez Cabrita Bōkun_Habanero Chalette-sur-Voire Basílica_de_notre-dame_de_saigon Cardamine_zollingeri Carcagente Carlocebus Besancon_RC Bacalao_pelagico Benafer_(Castellón) Bas-en-basset Bob_Orton,_Sr. Bell_(aviacion) Cerveza_BarbaRoja Capitan_Achab_(filme) Carcojo Cebon Bushnell_(Illinois) C.A.B._y_M._Argentino_Marcos_Juarez Balaguer:_La_Herencia_del_Tirano Babycurus Casa_con_dos_puertas_mala_es_de_guardar Bundesliga_2013/14 Bupleurum_barceloi

html map