Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Carola_Lorenzini Batalla_de_varsovia_(1920) Berzé_le-Châtel Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1954 Bowersville_(Georgia) BK_Barons_Riga Carex_paniculata Branchiplicatinae Berggren Cantón_de_Chef_Boutonne Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1927 Bélgica_romance Bailables_№_10 Ban_Me_Thuot Blat Cereus_chlorocarpus Bautiran Blast_From_Your_Past Balomada BH Catafora Banco_de_Tierras Bled_for_days Brett_Mycles Castillo_de_Caernarvon Baliosus_pretiosus Carlos_Dreyer Cerro_Coros Bases_antarticas_de_Francia Ben_Savage Basket_Ibaizabal_Saskibaloi_Taldea Centro_cultural_Matucana_100 Branly Brechin,_Ontario Caja_de_inyeccion_directa Casparea_latifolia Brownville_(Nueva_Jersey) Biju Bento_de_Gois Cape_May_Point Año_324_adC Catedral_de_Tournai Bechuanalandia Baldomero_Sanín_Cano Cerdas Café_Filho B Basilica_di_San_Lorenzo_fuori_le_Mura Cayo_Servilio_Estructo_(consul_427_adC) Bandera_de_Swiebodzin Batalla_de_fornovo Carlos_Antonio_López_(distrito) Batalla_de_Pinkie CD_Turón Batería_Baja_de_Galvanes

html map