Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Kodak_Theater L'Isle_sur-Serein La_ciudad_oculta Investigador_cientifico Kettering Juan_Rehr Juicio_de_Cristo Jon_Cuyami Jose_María_Ots_Capdequí Juan_de_Uztarroz Ketmia_syriaca Lauritz_B._Holm-Nielsen La_Granja_de_los_famosos Joan_Gilabert_Jofré Iuhei Limodorum_parviflorum José_Ruiz_León Juan_Martínez_de_Irujo_Goñi Les_Portes_en-Ré Jordi_Roura_i_Goicoechea Les_Coves_de_Vinroma_(Castellon) Lima_(río,_Portugal) Jefferson_Andrés_Garay La_Seu_d'Urgell_Seo_de_Urgel Joan_Antoni_Pàmias Juan_Sánchez_Navarro Instituto_Galego_de_Estatística Leucospermum_hypophyllocarpodendron Kojiro_Hyuga Internet_Explorer_box_model_bug Jeronimo_de_Cancer_y_Velasco Jean-Marc_Marino La_Ciudad_Corazon Licinina Ji_So_Yun Jesús_Mendoza_Aguirre José_Francisco_Gana_Castro La_familia_mansión Junior_Ross La_bella_Helena Jardín_de_Minerva Isla_Santo_Domingo_(Venezuela) Juti Lema_nigricollis Jose_Félix_de_Lequerica_Erquiza Krasni_Dagestan Larus_scopulinus La_guerra_de_los_mundos_(novela) Iset_la_Bella La_Florida_(Nariño) Litoral_Argentino Lightweight_markup_language Kosivka_(Raion_de_Bilhorod-Dnistrovskyi) Jean_de_la_Ville_de_Mirmont Kyofu_joshikoko:_bokō_rinchi_kyōshitsu

html map