Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Apaloderma_vittatum Gurtubay Antigua_vida_mia Halogenacion_de_Hell-Volhard-Zelinsky Monopolio_publico Minthostachys_verticillata_var_eupatorioides Atça Apóbata Ayuntamiento_de_Córdoba Androlla Aro_común Andrés_Guacarari Mimosa_hemata Atletismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Saint_Louis_1904 Aol_time_warner Honolulu_Hawai Hacenna_Ould_Ely Montecoral Híjar_de_la_Vega Area_Censal_de_Aleutians_West Movimiento_por_la_Liberacion_del_Congo Helleriella Astorga_(desambiguacion) Antonio_Machado_Núñez Au_Sable_Forks_(Nueva_York) Monadenium_elegans Hockey_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Hartebeest Artemisia_viridis Anisandra HSG_Nordhorn_Lingen Hermandad_del_Stmo._Cristo_Ultrajado_y_Coronado_de_Espinas_y_Stma._Virgen_del_Perdón Antonio_Munoz_Gomez Ardhanari Horseshoe_Falls Andrewsiphius Andreu_Bosch_Pujol Gueto_de_Cracovia Muhammad_Dipatuan_Kudarat Hirundo_badia Ano_1494 Arma_de_electrochoque Asesinatos_del_Paramo Horst_Grund Hyptis_spicata_var._bromfieldii Hierba_de_la_viuda Archiduque_Carlos_III Angel_Chourio Hawai'i_State_Department_of_Education Monumento_al_Indiano Guerra_de_kargil Hapagfly Hajime_Mizoguchi Atómico Arroyo_de_la_gavia

html map