Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Javier_Fernandez_Fernández Ladislau_Bölöni Li_Yuanhong LAV_Venta_de_Baños-Leon-Gijon Juan_Luis_Lopez,_I_marques_del_Risco Kaiane_Aldorino Isomórfico James_Gordon_Bennett,_Sr Jícaras Liga_ACB_2008/09 Jolene_(álbum) LYVR Jardín_Botanico_de_Glasgow Júlio_Prestes Lenguas_hibito-cholon Leu_moldavo Las_vísperas_sicilianas_(ópera) Kryptopterus_mononema Jhala Inter_Turku John_Montague_Gillett José_Iglesias_Fernandez Jardin_Botánico_del_Oeste_de_Kentucky Jake_Pitts LMT Isla_Águila Leuciscus_bergi Leucemia_granulocitica_crónica La_masacre_de_los_inocentes J0917_+46 Joe_Carnahan León_de_Arroyal Leonardo_Euler Jaramillo_Quemado Kappa2_Bootis Jose_Domingo_Abalos La_Riviere-de-Corps Kékes Juan_Pablo_Aldasoro_Suárez Jefe_de_gobierno Kary_Ng La_prueba Lengua_anatolia La_insurreccion_en_la_burguesía Joaquin_Garcia_Icazbalceta La_Valle Konrad_Hermann_Heinrich_Christ Irbid Jose_Gonzalez_Fernandez_de_Labandera Leche_Rio_Breogan Isla_Cogley Kimball_(Metro_de_Chicago) Jemanjá Jesús_de_Tavarangué La_mangueraton

html map