Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Quiromancía Louis_Yuen Madhuca Lophiosilurus_alexandri María_de_Borgona Metro_de_São_Paulo Microrregion_de_Guapore Lucien_Bonaparte Markel_Bergara_Larranaga Mactas McMinnville_(Tennessee) Línea_troncal Margarita_de_Francia_(1158_1197) Menzel_Bourguiba María_Ruiz_Tagle Programa_de_desarrollo_olimpico_para_el_fútbol_juvenil_de_Estados_Unidos Protohistorico Metal_Symphony Luis_Cascarita_Tapia Real_Fuerza_Aérea_Danesa Proceso_Wacker Raul_Salmerón Quercus_gibraltarica Prisioner Puente_Lavayén Lola_Peche Lombriz_de_tierra Metro_y_Medio Puyssegur Marie_Joseph_Chenier Real_Academia_Irlandesa Lluís_Masriera Meng-tse Merkusia_sinuata Luisa_Borgia Marais-Vernier Mauro_de_Glanfevil Luca_Calvani Media_frecuencia Ramon_Sosamontes Principe_de_Asturias_(portaaviones) Margarita_de_Anjou-Sicilia Maurias Lotusland Ratfor Read-only_Memory RNAS Llangreu_Langreo Radio_Gaalkacyo Maria_Luisa_Merlo Maria_Elena_Espinosa_Mangana Mill_Village_(Pensilvania) Preuseville Malay_(desambiguacion) Prionobrama

html map