Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

José_Mariano_Jiménez_Wald Lenguas_tsez La_Palmera Juan_Luis_de_la_Vallina_Velarde Jason_Kenny Liguilla_Pre-Libertadores_1992_(Chile) Linga-deha Juan_v_de_lanuza Isla_de_yeu Jose_Maria_Salado John_A_Agnew Lista_de_carreteras_urbanas_e_interurbanas_de_Castellon KGNS Josef_Danhauser La_Louviere-Lauragais Kurós_de_Kroisos Kedusha Larva_Dauer La_participación Ken_Ichijōji Juan_José_Domenchina Ley_de_Planck Lista_de_aeropuertos_en_Canada Intervencion_estatal Juego_de_lápiz_y_papel Jon_Gravelli Kokodewanai,_Dokoka_e Kuroari Jacques_Anquetil José_Angel_Fernández_García Instituto_de_Enseñanza_Superior_del_Ejercito KK_Pärnu Jerónimo_Caraffa_Carraciolo La_Societe_geographique_royale_du_Canada Lippia_echinus José_Martinez_Romero Kílix_de_Durides_y_Calliades Liga_Nacional_de_Guatemala_1980 Leo_Barnhorst La_caída_de_la_Casa_Usher Joaquín_Otero_Ferrer J_C._Poggendorff La_Piedra_(Venezuela) Lampridiomorpha Juan_de_Tarsis Joshua José_María_Díaz_y_Díaz_Villamil Intercambiador_Oozukōnan Jakobsen J_B_Martinez_del_Mazo King_Lear Kings_County_California Instrumentos_musicales_folclóricos_de_Honduras Kawanishi_K-8 Krasnogvardéiskoye

html map