Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ass._Portug._Desportos Miquel_Calçada_Olivella Aniceto_Esquivel_Sáenz Higuera_de_albalat Molinos_de_viento ISO_3166-2_SE Mordellistena_atrocincta_atrocincta Misionero_de_la_Iglesia_Mormona Moth_Major Atolón_Kure High_dynamic_range Aulnois-sous-laon Guy_Hamilton Hospital_Interzonal_General_de_Agudos_de_Junin_"Dr._Abraham_Piñeyro" Hindustan_Aeronautics_Ltd. Misión_Imposible_4 Morris_(Alabama) Iconografistas Monterrey_Park_(Nuevo_México) Guilherme_Marinato Ascomiceto Herrumbre_(color) Guerra_en_el_Pais_de_los_Insectos Avalokiteshvar Aspidosperma_triternatum Guias_de_nectar Misión_de_la_Luz_Divina Angelo_Alvarado Arroyo_de_la_Negra_Antonia Azafrán_de_moriscos I_Dreamed_a_Dream Hylophilus_flavipes Arthur_Francis_G_Kerr Ministerio_de_Gobernación_de_Espana Aquiles_Serdan Aol_explorer Herve_Duclos-Lassalle Antonieta_Abensur_Zambrano Idhunitas Hemicarpha Historia_de_asia_central Arius_harmandi Montevideo_Bulldogs Hubert_Eugene_Bader Monotoma_punctaticollis Helena_de_constantinopla Hemiblossia_etosha Mix_Speaker's,Inc Apel·les_Mestres Haakon_iv_de_noruega Monroe_(Iowa) Hierodula_simbangana Hormigon_de_España Mordellistena_kubani Grua_Derrick

html map