Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Castle_crashers Campeonato_de_Espana_de_balonmano_de_Primera_Division_1957/58 Capitán_Atomo_(DC) Bister Año_203 Bobby_phills Carretera_de_Nebraska_62 Campeonato_peruano_1997 Born_Again_(canción) Carlos_Federico_de_Holstein-Gottorp Bichón_Habanes Batalla_de_Hastenbeck Burka Brachypodium_constrictum Campeonato_de_Reino_Unido_de_Ciclismo_Contrarreloj Bonet_de_san_pedro Bjarnason Batman_Begins_(desambiguación) Celestino_Mukavhi Bogey_(cómics) Bazouges_la_pérouse Aïcirits-Camou-Suhast Cafe_turco Bases_Antárticas_de_Chile Bucolión_(hijo_de_Holeas) Cesar_González_Mínguez Cazarevusa Baba_yaga Begonia_palmata Carlos_Totorika Bay_of_plenty Banco_Europeo_de_Inversiones_(BEI) Brasilucanus_alvarengai Cenizo_negro Botryanthus_odorus_var_compactus Brezo_de_flor_roja Beta-oxidación Baz Bandera_de_Quintana_Roo Canal_45 Cerro_del_azufre Bordello_of_Blood Castaña Brookridge_(Florida) Cartago_(ciudad,_Colombia) Burdwan Cassida_namibiensis Barrio_del_Alamín Canciones_del_Solar_de_los_Aburridos Carex_maritima_subsp._lyngbyei Butia_(Rio_Grande_do_Sul) Catedral_de_ponce Carl_Alfred_Meier Bahía_Ukatush BK_Riga

html map