Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Heinrich_ignaz_biber H.G.Jones Hyla_brimleyi Ayuntamiento_de_amberes Avahi_mooreorum Monoecious Huella_filogenetica Atrahasis Moisés_de_Guadalajara Moises_Rules! Artziniega_(Álava) Arecastrum_romanzoffianum_var_micropindo Monasterio_de_Nuestra_Señora_de_Monserrat Hydrangea H2g2 Astroblepus_formosus Hostun Monceau_les_Leups Andrés_Rafael_Granier_Melo Aristide_Onesime_Croisy Monólogos_de_la_vagina Apeadero_Km_82 Hermana_agnada Anis_pegadizo Hojō_Tokimune Arc_(proteina) Arcilla_polimérica Miro_(reproductor) Hs_126 Antonio_Lopez_García Miriti-Paraná Annaes_Scientificos_da_Academia_Polytecnica_do_Porto Arfeuillea Hermandad_Pre-Rafaelita Homo_Neandertal Icla HP_22S Aresa_PVC-160 Harold_Washington_Library–State/Van_Buren_(Metro_de_Chicago) Motsu-ji Ano_513 Ave_crux_spes_unica Ara_Pacis_Augustae IRT_Broadway-Seventh_Avenue_Line Harpactes_whiteheadi Arte_derivado_de_La_Gioconda HD_192685 Androstediona Apaseo_el_Grande_(Guanajuato) Antonio_Menéndez Guerras_Arabe-israelíes Anomalurus Gustavo_Gallinal Hilda_carrero Moravedí

html map