Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Iglesia_de_Matias_(Budapest) Ilustracion_(artes_gráficas) Gambito_Blackmark-Diemer Rosa_psilophylla Municipio_de_Darby_(condado_de_Union,_Ohio) Récords_Paraguayos_en_Atletismo Improvisacion Municipio_de_La_Harpe_(condado_de_Hancock,_Illinois) Universidad_Normal_de_China_Oriental Upper_Nyack_(Nueva_York) Río_Jatibonico_del_Sur Glen_Acres_(Nuevo_México) Ruiz_Guiñazu Rio_Boristenes Incursiones_holandesas_en_Brasil François_Bozize_Yangouvonda Iglesia_de_San_Sebastián_(Agüimes) Uniforme_militar Iglesia_Arciprestal_de_San_Pedro_y_San_Ildefonso_de_Zamora Río_Damboviţa Roscrea Gagakuryō Giovanni_Andrea_Sirani UABC_medicina_Tijuana_Mexicali Gallinago_magellanica Municipio_de_Hindman_(condado_de_Monroe,_Arkansas) Iglesia_Matriz_de_la_Asunción_(San_Sebastián_de_La_Gomera) Río_San_Juan S_I_I Gaspar_Tellez-Giron_y_Sandoval Reinhart_Koselleck Iglesia_Evangélica_Pentecostal_(Chile) Turismo_arqueologico Ganbare_Goemon:_Tengu-tou_no_Gyakushuu! Municipios_de_la_provincia_de_Lérida Rhacophorus_hainanus Furby_Island Gewürztraminer Ruben_Reyes Municipio_de_Lake_Edward Sa_majeste_Minor Municipio_de_Tunkhannock Futbol_en_los_Juegos_Panamericanos_de_Caracas_1983 Ruffa_Gutiérrez SKTL Trichodere_cockerelli Un_segundo_en_el_tiempo Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion_(Lasarte) Gelásio_de_Cízico Sabas_Raimundo_Sanchez_Valdivia Gioacchino_Antonio_Rossini Inolvidable_(canción) Gaelscoileanna Tulipa_laciniata Revolucion_Liberal

html map