Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Acería_Compacta_de_Bizkaia A_Próxima_Vítima Zijronó_Liberajá Villebon Charles_Doolittle_Walcott Circus,_más_dificil_todavia Velocidad_de_deformacion Colinas_de_matobo Zumbastico_fantástico Zurron_boliviano Cocodrilo_poroso Chic Vladímir_Kotiélnikov Wei_Wenhua Aeropuerto_Internacional_de_Santo_Tome Compañía_Holandesa_de_las_Indias_Orientales Club_Deportivo_Rayo_Sanluqueno Aeropuerto_Internacional_de_Bilbao Watauga_(Texas) Zebrasoma_veliferum Yerba_meona Clyde_(Texas) Vista_perfecta Alberto_Jiménez_Fraud Clifton_(Carolina_del_Sur) WR_7 Ainavillo Vaqueros_de_agua_prieta Yadhira_Carrillo Academia_General_Militar_de_Zaragoza Chondrostoma_arcasii Ciudad_de_control Cocodrilo_del_Orinoco Velódromo_Olimpico_Agustin_Melgar Comic_franco_belga Aconitum_leucanthemum Clifton_Pondexter Condado_de_Crane Ymir_(luna) Volcán_Pacaya Yacimiento_arqueologico_de_la_Vega_Baja_de_Toledo Visiones_(pelicula_de_2008) Coelomera_helenae Acetato_de_polivinilo Zona_Metropolitana_de_Zamora-Jacona Zestoa_Kirol_Bazkuna Zeffiro_Furiassi Volumen_Sincopa Comicios_Centuriados Agua_de_Hungría Aeropuerto_General_Bernardo_O'Higgins W._Eugene_Smith ARA_Comodoro_Rivadavia_(Q-11) Chenas Club_deportivo_bergara

html map