Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Secuencia_de_santa_eulalia The_Oxford_English_Dictionary Sindrome_de_la_persona_rigida Saint_Avit_de-Soulège Torres_Torres_(Valencia) Time-Life Santo_Ejército Traga_(canción) Sinfonía_Fausto Schiaparelli_(cráter) Tomas_Luis_de_Victoria Traves_(Italia) Toño_Mauri Segona_Catalana_de_fútbol Take-two Sonic_Riders:Zero_Gravity Segesvar Teseney Sistema_endorréico_Titicaca_Desaguadero_Poopó_Salar_de_Coipasa_(TDPS) Tina_Escaja Smilax_herbacea_var._humilis Sainte_Foy-la-Longue Sajonia_Coburgo_Gotha-Braganza Saint_Astier Stockville_(Nebraska) Serie_B_Profesional_de_Chile_1936 Selva_de_las_islas_Mascareñas Saint_Ost Terminal_Multimodal_de_Pasajeros_de_Magangué Seldom_Seen Suma_parcial Saint-Paul-Trois-Châteaux Sam_Taylor_Wood Saint-Agnan-sur-Sarthe Sainte_Marguerite-de-l'Autel Saint_Jean_de_la_Léqueraye Tithymalus_tauricola Secretaria_de_Estado_de_la_Santa_Sede Saint-Remy-de-Sille Sergio_Benet Snomed_CT Torre_(Telecomunicaciones) Sergei_Lukyanenko Siri Satureja_graeca_var_leptiloba Tratado_de_Creacion_de_la_URSS Tony_Vilas Skywalker Terrassa_Futbol_Club Shunyata Seven_Springs Sechura Sistema_de_Informacion_de_la_Población_Objetivo Sindrome_de_Scheie Selección_de_futbol_americano_de_los_Estados_Unidos

html map