Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ontologia_(Informática) Plaza_San_Martín_(Rosario) Polti Parque_Provincial_Monte_Assiniboine Pili_multigemini Nicolas_Perić Phonus Peridier_(crater) Postumo_Cominio Orogenia_caledonia Ostinops_guatimozinus Palm_Trees_Amazon Pena_Lobo Pietro_Malombra Orobates Pine_Cay Partido_Democrático_de_Japón Padrones_de_Bureba Nick_Diener Pipa_africana Neottia_multiflora Paises_Bajos_Españoles Palacio_de_los_Deportes_de_Madrid Oscar_Ortiz_(politico) Neumonía_lipoidea Norman_Ortiz Portuarios_gijon National_Geographic_Channel_(España) Paratriarius_alternans Parfouru-sur-Odon Palmas_Académicas Poblado_iberico_de_la_Pena_del_Moro Pachybrachis_saudicus Pachyolpium_crassichelatum Pampango Olga_Berg Patalas Omaha_hold_'em Narciso_Campero_Leyes Pastel_de_sangre Periapside Pampa_(Sudamérica) Nigerpeton Pacto_de_benidorm Ophrys_annae Parque_Tecnológico_Agroindustrial_de_Jerez Omar_Andrés_Rodriguez Poterium_balearicum Nardus_incurva Palacio_de_las_Bellas_Artes Piotr_Włodarczyk Notoxus_brevialatus Museo_nacional_de_Montenegro Opuntia_munzii Patricia_Maldonado_(desambiguación)

html map