Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carlos_S._Ramos_Mejía C_Lloyd_Morgan Bill_Helechal Año_502 Batalla_de_la_Gran_Muralla Biblioteca_Nacional_de_Perú Br_487 Cape_Fear_(promontorio) Bethel_(condado_de_Kitsap,_Washington) Bailly_en-Rivière Catbus Bathygobius_laddi Bruce_Davison Cabeçudos Boston_Common Bandera_de_Amazonas_(Colombia) Campeonato_de_ajedrez_Abierto_de_Canadá Batería_de_La_Parajola Carrascalejo_(Caceres) Canna_'Mexicanna' Barrio_de_la_Palomera Burzum_(Demo_II) Camella Calendario_armenio Castromorca Cayetano_alberto_de_la_barrera Carex_nigra_var._chlorogona Bob_Haldeman Batalla_del_Lago_Trasimeno Chapeau_(sombrero) Brudzeń_Duży Cerraya_de_cardo CXXIX_Brigada_Internacional Carlos_García_Badías Cessna_650_Citation_III Cao_Pi Bajofondo_Tango_Club_(album) Boophone Braque_du_Bourbonnais Blas_Pierrard Bristol_Rovers_F.C. Biblia CV_35 Caza_espacial Cassandra_Spender Centre_de_Documentació_Historica_i_Social Chalepus_clypeatus Bunyola Barotrauma Carlos_Sánchez_(futbolista) Batalla_de_Lugdunum Benoît_Vaugrenard Bernardo_pelegri Carlos_Ramírez_(desambiguación) Cascada_Nevada

html map