Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Psychrolutes_microporos Primeira_Divisão_1948/49 Rebelion_Zanj Raseimon Macia Puerto_Lavalle Los_Alcornocales RBBP5 Medellín_(Colombia) Puerto_de_Gwadar Presa_de_García_de_Sola Marco_Estrada Línea_2_del_Metro_de_Madrid Primera_División_de_la_Unión_Soviética_1941 Mariano_Azaña Los_Talas_(Catamarca) Región_de_Zlin Live:_Omaha_To_Osaka Proconiini Prolacertiforme Mentor_(Minnesota) Maître_des_requêtes Region_Cultural_Kurda Mariano_Arrate Miguel_Capellán Raquel_Morell M_501 Messerschmitt_bf_108 Mexico's_Next_Top_Model_(temporada_2) Maximilianeum Ranita_amarilla_de_la_carbonera Proclamacion_del_Estado_Catalan_en_octubre_de_1934 MPDA Mammillaria_armatissima Grand_Rapids_Community_College Publio_Sulpicio_Quirinio Marzo_de_2010 Luis_Alberto_Moreno_Mejia Grand_Prix_4 Receptor_citoplasmático Red_Transeuropea_de_Ferrocarril_Convencional Programa_de_las_Naciones_Unidas_para_el_Desarrollo Primera_Division_de_España_2011/12 Memorias_de_África Masters_de_Miami_1998 Louis_Brandeis Googol Pyozia Línea_154 Provin Microfono_laser Los_Hugonotes Manel_Gimeno ReCAPTCHA Medanos

html map