Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Nuisement_sur_Coole Pays_d'Auge Museo_de_historia_de_la_automocion_(Espana) Orestes Petroselinum_ternatum Papaver_intermedium Nada_que_perder_(álbum) Phloeodes_remotus Por Pablo_Sebastián_López Pigasus_Award Paso_Cajón_del_Maipo Pedro_Alonso_Morgado Pedro_Suarez NIF Peto_de_ánimas Oncidium_cheirophorum_var._exauriculatum Opuntia_violacea_var_gosseliniana Nanorana_medogensis N-340a Niemi Natación_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Seúl_1988 PC_card Pau_FC Palo_Verde_Nuclear_Generating_Station Partido_Dominicanos_por_el_Cambio Polysastra_duplicator Otto_Eléspuru_Revoredo Par_craneal_10º Pontificia_y_Real_Cofradia_del_Santisimo_Cristo_Yacente_y_Siervos_de_Nuestra_Senora_de_la_Soledad_(Jaen) Pluteus_cervinus Pia_Unión_de_Cooperadores_Salesianos Patología_Bucal Podonosma Nokia_Lumia_505 Ozbekiston_birinchi_ligasi Pacific_Ten_Conference Objeto_verbo_sujeto Nurosaurus PR:WC Peshtera Natural_Disaster Negroroncus_azanius Pablo_César_Aguilar Pico_petrolero Nina_Companeez Nutrientes Nicoletíidos Parastacoidea Onpu_Segawa Notiomystis Pere_Práxades P.S._I_Love_You Pedro_Aleandro Osedax_rubiplumus

html map