Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chomo_Lungma Abetos Adrian_Aleman_de_Armas Wilhelm_Körner Agustin_Pichot Cichorium_cicorea Zapada Adyib Willoughby_(Ohio) Walter_Pérez Comodoro Vii_distrito_electoral_federal_de_chiapas Concello Aeropuerto_de_Milan-Malpensa Club_Nacional_José_María_Paz Acto_(filosofia) Conspiración_Judeo_Masónico-Comunista-Internacional Citrus_×_davaoensis Yoshie_Takeshita Windstopper Virgilio Valle_de_Cofrentes Comandos_Guardados Viana_(Navarra) Adoración_de_los_Magos_(Durero) WP:MDE/BIO Agustin_Arguelles Adrenalina_(telefilme) Chinattus_taiwanensis Château_l'Eveque Villar_de_Ciervos Zoo_Atlanta Vina,_50_anos_de_festival Alberto_Brenes Alashkert_Martuni Christophe_Mabillon Yurí Confesiones_de_una_tipica_adolescente Walter_Frühwirth Aire_a_presion Volem_rien_foutre_al_pais Viento_cruzado Chlamydoselachus_lawleyi Viaxe_del_Tíu_Pacho_el_Sordu_a_Uviedo Alcaldia Aderus_lacroixi Agateador_americano Alan_Brazil Wil_Jones Comedia_de_situacion Comandante_Lara AP_(España) Companias_aereas_de_bajo_coste Cipres_de_las_guaitecas Acentuacion_del_idioma_español

html map