Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Hypanartia Hallucinogen Arthur_N._Zanetti Avenida_Macul Movimiento_paneuropeo Henri_Deberly Honck Hesperis_(genero) Análisis_paradigmático HD_130948 HR_2102 Muerte_de_michael_jackson Montanas_Tibesti Gutierre_VI_de_Brienne Horta_de_Sant_Joan Autos,_moda_y_rock_and_roll Aphthona_mallotae Himno_de_Neiva Antennaria_dioica Armas_de_Aragon Anomia_asiliente Hycleus_tavetana Hospital_de_Marina_de_Cartagena Aseraggodes_normani Hamburg_(condado_de_Vernon,_Wisconsin) Antonio_Olaguer_y_Feliu Area_metropolitana Holocausto_canibal Anchusaceae Ano_1796 Hidrografia_de_galicia Augusto_olivares Archidiocesis_de_La_Serena Moción_de_censura Apodemus_alpicola Apterocis_montanus Guerras_de_los_Tres_Reinos Ministro_de_Finanzas_(Japon) Aurecocrypta Arce_Mirapérez Montbre Misisípico Aracelio_Iglesias Ministerio_de_Justicia_(España) Montbonnot_Saint_Martin Mitriacas Arlene_Harris Anju-si HS-748_Avro Haketia H.L.Späth Araucaria_bernieri Andrónovo Iberis_crenata Historia_de_Penco

html map