Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Claudius_angustatus Afik Xiao_Juan_and_Residents_From_the_Valley Christian_Engström You_(canción_de_Kumi_Kōda) Aeropuerto_de_El_Prat W3C_XML_Schema Consejo_Regulador_de_las_Denominaciones_de_Origen_Jerez_Xerès_Sherry_y_'Manzanilla_Sanlucar_de_Barrameda' Al_Día_(Dallas) Chihuahua_(municipio) Acido_pirofosfórico Ciruela_regañada Vena_dorsalis_profunda_clitoridis Vehículo_todoterreno Accion_de_inconstitucionalidad_(México) Cluracán_de_Faerie Chokwe_Lumumba Comptonia_aspleniifolia AUSIT Claveles_lanudos Villeneuve_sous_Charigny White_russian Viktor_Klimov Wu_Guanzhong Clasificacion_historica_de_la_primera_división_espanola_de_fútbol Zona_Metropolitana_de_Tuxtla_Gutiérrez-Chiapa_de_Corzo Condado_de_Stanton_(Nebraska) Willian_Ford_Gibson Albert_C._Smith Cilene_(luna) Comite_para_la_Eliminacion_de_la_Discriminacion_contra_la_Mujer A_laracha Worms_Open_Warfare_II Vuelo_3142_de_LAPA Vida_Samadzai Akihiko_Hoshide Chrysobalanáceas X_23 Aguaderico_3_(Cullar) Yaksha_(desambiguacion) Confederación_Regional_de_Empresarios_de_Castilla-La_Mancha Vapor_Iporá Velesmes-Échevanne Vahid_Mirzadeh Viaplana Administracion_Nacional_Oceanica_y_Atmosferica Cmd.exe Claosaurus A_series_of_unfortunate_events Wacław_Nizynski Afc_tubize Aeropuerto_Internacional_Capitán_FAP_José_A._Quiñones Academia_Naval_Imperial_Japonesa Charles_Holland Clifton_Springs_(Nueva_York)

html map