Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cyrtonus_martorelli Cypripedium_japonicum_var_glabrum Deba_/_Deva_(municipio) Corona_de_Esteban_I_de_Hungría David_X._Cohen Dr._Chase Cucumis_laciniosus Cussonia_arborea Copa_Libertadores_de_America_Femenina De_La_Calle_Pa'_La_Calle Dermatológico Alfoncigo De_Havilland_Canada_DHC-7_Dash_7 Distrito_de_pallasca Disiphon_russellae Cryptocephalus_ochroleucus Dante_Gerardo_Grela_Herrera Cortijo_del_fraile Alsine_tenuifolia_var._vaillantiana Drama_mistico_en_honor_de_Nuestra_Señora_de_la_Cabeza_de_Zújar Culto_del_becerro_de_oro Digitaria_pentzii_var_minor Ambiegna Distrito_de_Żagań Cycnium Echano Distrito_de_Tiranë Dar'a Día_de_la_Independencia_(Estados_Unidos) Domine_Non_Es_Dignus Cruz_de_las_Fuerzas_Terrestres Cualidad_organoléptica Costa_Fallières Drive_In Departamento_de_Ñeembucú Distrito_fitogeográfico_patagónico_subandino Distrito_de_Gurjaani Economía_de_Galicia Copadichromis_pleurostigmoides Ecole_Superieure_des_Sciences_Économiques_et_Commerciales Darío_Díaz_Pérez Dolar_bermudeno Alejandro_Ávila_Bello Ali_g_anda_suelto Despachante_de_aeronaves Distintivos_de_grado_de_los_oficiales_de_la_Fuerza_Aérea_de_Chile Curling Ameca_(municipio) Aleuromarginatus_dalbergiae Danza_paraguaya Alexis_Puig Curro_Serrano_Moreno Copa_de_Clubes_de_la_CECAFA_1984 Amélie_les_Bains-Palalda Copa_de_Campeones_de_Europa_1972_73

html map