Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Corriente_Máxima Departamento_del_Magdalena Alphonse-Amédée_Cordonnier Después_de_Aquel_Suceso Alvaro_Retana Cyberia Djoković Among_the_Living Alfredo_Ferraresi Daksha Diametros Alpine_Air_Express_Chile Double_Double_Boy_In_Trouble Devil_May_Cry_3 Corroy Desmochados_(Neembucú) Cyphon_vulgaris Dalmiro_Adaro Edad_de_oro_del_librepensamiento Demografía_de_Medellín Corvallis Cyclone_(Tangerine_Dream) Diabrotica_ianthe Creekside_(Pensilvania) Dartford Directo_(Rosendo) Ana_TIjoux Diagrama_de_columnas Diabrotica_klugii Ecouen Dabakan Dun_sur-Auron Dempsey Delicias Debates_entre_Zapatero_y_Rajoy Digital_Underground Ed_Earle Cucumis_flexuosus Don_Smith_(baloncestista) Alfa_Hydrae Don't_Tell_Me_(canción_de_Avril_Lavigne) Data_spills_&_Web_bugs Amaravati Diplarreneae América_Tamaulipas Cuitlahuac_(Veracruz) Cuadros_de_Da_Vinci Dentinum Dortmannia_radicans Cruz_negra_(símbolo) Ana_de_Cleves_(1552_1632) Amaryllis_reticulata_var._striatifolia Distrito_de_Argo Doce_(pelicula) Cytisus_pseudocajan

html map