Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cañadas_(Castril) Bieville-beuville Capitán_deportivo Calcolítico_en_la_península_ibérica Bill_Garnett Año_858 Bailando_salsa Catasetum_discolor_var._claesianum Balonmano_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Año_184 Centro_25_de_Junio Campeonato_del_Mundo_de_Natacion_de_2003 Bactris_militaris Biblioteca_Pública_Don_Luis_y_Misia_Virginia Billete_de_veinte_dólares_estadounidenses Bucker_Bu_134 CA_Ituzaingó Baby_Pin-Up Brahman_(el_dios_único_impersonal) Base_de_la_Fuerza_Aérea_Edwards Azuaje Año_1970 Bretaña_armoricana Cercis_chinensis CFM56_7 Bull._Fan_Mem._Inst._Biol._Bot. Boys_Scouts Cachapoal_(río) Catedral_de_Dublín Baie-d'Urfe Canicas Carlos_Missorini_de_Concepción_del_Uruguay_ER_Argetina Bob_ross Bourg_Saint_Andéol Bleach_GC:_Tasogare_ni_Mamieru_Shinigami Camu_camu Brandon_Hall_(Metro_de_Boston) Bosc-Guérard-Saint-Adrien C_R_F Bushido Bouchoir Bucephala_clangula Base_Aérea_de_Ramstein Brión_(Venezuela) Carlos_Augusto_de_Sajonia_Weimar-Eisenach Bruera Ceguera_profesional Berville_(sena_marítimo) Burton_G._Malkiel Bjarni_Hrolfsson Brains_(Loira_Atlantico) Busaiteen_Club Blanka_Vlašic Castillo_de_Poza Brocchinia_micrantha

html map