Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cantores_que_reflexionan:_sintiendo_a_Violeta Bras_d'Asse Carretera_Transaheliana Braun_Blanquet Bedouès Basílica_de_Santa_María_la_Real Catrileo Casa_de_Germán_Stückrath Azusa_(crater) CameraCafé Bill_(Kill_Bill) Benzu_(playa) Bonifacio_de_Montferrato Butóxido_de_piperonilo Blonde_Ambition Bhāgavat_Purāná Barrio_de_La_Circular Balfate Bar-lès-buzancy Centro_de_Conferencias_(SUD) Batallón_de_Operaciones_Especiales_de_Croacia Carolina_de_Brandeburgo-Ansbach Brachytarsophrys_carinensis Bolboleaus_quadrifoveatus Campeonato_mundial_de_vela Bouillancourt_en_Sery Cedrela_mourae Certeza_y_opinión_(filosofia) Batalla_de_Fraile_Muerto Azul_(canción_de_Cristian_Castro) Balsicas Catalogue_of_Vermont_Plants Brassica_sinapistrum_var._schkuhriana Catcylaelia Biała_Gora Campeonato_Sudamericano_Sub-20_de_1992 BPON Batalla_de_champaubert Bruce_Conde B_Nord Carmen_(Bizet) Carlos_Fernandez_Cuenca Beurl Batalla_de_Geronium Bermudo_II_de_León Campeonato_Mundial_de_Bobsleigh_y_Skeleton Bruesa_Gipuzkoa_Basket Boris_Espezúa Canton_de_Le_Havre-8 Caja_de_Ahorros_de_Galicia Biyección Cation_hidrógeno_molecular Blumen_(serie_filatelica_alemana) Cardroc Berchemia_congesta

html map