Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Tales_of_the_Jedi:_Redemption Temirgoyevskaya Sergio_Vilar Tame_Impala Solapas Sarsasapogenina Seleccion_birmana_de_futbol San_Miguel_(Cartes) Stilfser_Joch Select Telescopio_Ritchey-Chrétien Socolinsky Santas_Martas_(León) The_Cult Sō Sergio_Rodríguez_Muñoz Scooter_McCray Trachyuropoda_termitophila Sexto_Empírico Toldillo The_Nation San_Cristóbal_(provincia,_Republica_Dominicana) Tomoderus_besuchetianus Santibanez_del_Val Salem_(Ohio) Senlecques Statice_fasciculata_var_pungens Seleccion_sanmarinense_de_futbol Scleronema_angustirostre Tercera_división_de_España_Temporada_2009/10_Grupo_X The_Simpsons_Skateboarding Todiramphus_godeffroyi Soyuz_7K_MF6 Santa_Eulàlia_de_Puig_oriol Sueno_paradojico Tratado_de_paz_de_San_Ildefonso Shaolín Thomas_Archer San_Luis_(Pinar_del_Río_Cuba) Tommie_van_der_leegte Sanry_lès_Vigy Thierry_Jamin Silvarouvres Sergio_Gadea Tacoma,_Washington Saint_Germain-des-Prés_(París) Sáras-vati Titerotes_de_Pierson Saint-Jean-de-Védas Transporte_en_Buenos_Aires The_Black_Saint_and_the_Sinner_Lady Theobroma_sapidum Sam_J._Jones Telescopio_Optico_Nórdico Saint-Martin-la-Sauvete

html map