Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Le_Paquier_(Friburgo) Jorge_de_Sajonia_(el_Barbudo) Leptosomatidae Leonardo_Montano Jafar Jaripeo Kanato_de_Astrakán Lajas_(Cuba) Libano-Sur Jacques_Martin_Barzun Investronica_Inves_Spectrum_+ Les_Siestes_Electroniques Itatiaia_(Rio_de_Janeiro) José_Antonio_Sanchez_del_Olmo Lenguaje_de_programación_Limbo Juan_pascual_de_mena Linea_195A_(Interurbanos_Madrid) La_La_La_(libro_de_Kylie_Minogue) Japonia_striatula Islas_Berezovye La_maquina_del_tiempo_(pelicula_de_2002) José_Garnelo_y_Alda Ismael_Fabián_Santos_Rodríguez Librería_Científica_GNU Lista_tuneles_de_España Iran_Contra KV_444 Juan_Mora_Porras Linea_de_crujia J.J._Juez_(telenovela_de_1975) Lampededromia Lapoutroie José_Sánchez-Sanz L_C._G. LVBP_2006_2007 Kara_Tur Le_Coudray Jason_Anthony_Griffith Jose_Bernabé_Reyes La_paciencia_de_la_araña Jose_Galvez_FBC Jose_Simeon_Guerrero_de_Arcos Koreatown_(Los_Angeles) José_Roman_Leiva_Rodríguez La_boticaria Juan_Pablo_Galeana_de_los_Ríos Leptapoderus_subdimidiatus La_Campana_del_Príncipe_Igor Jacinta_Stapleton Intersiembra La_sombra_de_ender Lemontov José_Najera Lazaro_Cárdenas_(municipio,_Quintana_Roo) Lago_St._Mary

html map