Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Jemadri_(botanico) Joël_Fajerman Kuzmanović Laurisilva_canaria L_C_G. La_Rana_Gustavo Lantana_glandulosissima_f_albiflora Jacksonville,_FL Leucoagaricus Just_One_Night Juan_Antonio_Alcala Ivan_Lyakhov Liev_Nikolaievich_Tolstoi Jefe_Delegacional Linn_(Texas) Jaka_Klobucar Invasión_Barbara_del_siglo_III Les_Autels-Villevillon Islas_Fletcher Jose_Vicente_Rangél_Ávalos Jean-Paul_Gaultier Juan_Diaz_(corregimiento_de_Panamá) James_Hooton Liga_Nacional_de_Básquet_1987 Jornada_Mundial_de_la_Juventud_1997 Katsushika_Tokio Koudou Lenguas_balcanorromanicas Kubán_(Gulkévichi,_Krasnodar) Knappia_verna Jean_Baptiste_Ripart Le_Merzer Instituto_de_Astrofisica_de_Andalucía Le_Bouchaud L'anima_del_filosofo La_Celle_(Allier) Junkers_287 José_Yves_Limantour_Marquet Lapiceros José_Maria_Rojas_Garrido Lidya_Vasílievna_Lopujova Jeanette_Dimech Julio_Bustamante Legnago José_Pérez_Figueroa Juan_Osorio_Ortiz Lista_de_capítulos_de_MIR Juan_Gisbert Jose_Marquez_Serres Isbóset Lannepax KC_Jones Julieta_Lanteri Liga_Espanola_de_la_Educacion_y_la_Cultura_Popular Juan_Luis_Cebrián

html map