Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Capo_d'Orlando Carretera_de_circunvalacion_de_Islandia Cambises_II Banca_(pirineos_atlánticos) Cact._Gen._Sp._Nov. BD+14_341 Casa_de_Moneda_(Argentina) Burials Cayo_Eusebio Base_Capitan_Arturo_Prat Batalla_de_Đien_Biên_Phủ Catherine_Booth Cerros_de_la_Maranosa Bricinia Butia_archeri Campeonato_Paraguayo_de_Futbol_1907 Brasilia Boris_Anisfeld Campana_militar_de_Alfonso_I_de_Aragon_por_Andalucia Burya Behold_a_pale_horse Año_1609 Catedral_de_Fráncfort_del_Meno Catalogo_de_operas_de_Haydn Castillo_de_Bairén CYFS Chamaecladon Cesar_a_la_mejor_opera_prima Carne_artificial Bonker Basílica_Catedral_Marie-Reine-du-Monde C._C._N. Batalla_de_omdurmán Carlos_Castro_(escritor_salvadoreño) Calle_del_Aire_(Cartagena) Carabus_seileri Carmen_de_carupa Boton_dendrítico Beechcraft_Modelo_33,35_y_36_Bonanza_Debonair Candelarita_(Costa_Rica) Cabárceno_(Cantabria) Boten_Anna Calabozos C._E. Castel_di_Casio Bajo_sospecha_(pelicula_de_1943) Basilica_de_maría_auxiliadora_(turín) Bermejillo Bromus_kerkeranus Carlos_Genoveva_de_Eón Carkemish Canal_7_del_Atlántico Carlos_Paris_Amador Campeonato_Europeo_de_Baloncesto_Masculino_de_1946 Caballeria_medieval

html map