Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Dark_side_of_the_sun Alfabeto_de_Orjon Dacentrurino Dansalan Domicilio_electrónico Departamento_de_Tome Cromita Digna:_hasta_el_último_aliento All_England Copa_Mundial_por_Equipos_2007 Dumbledore D.O.A._(película) Costus_(planta) Alonso_de_Espinosa_(banquero) Cronicas_del_señor_de_la_guerra Cracker_(banda) Crucero_Carlos_V Diseño_editorial Diego_Umaña Crawl_Back_In Cuatro_Tezcatlipocas Almaraz Corumba Corazones_y_mentes_(Lost) Distrito_de_Metz_Ville Dichaetaria Distrito_de_Florencia_de_Mora Courcelles_sur-Seine Durga_puja Corona_Hispanica Amblystegium_filicinum_var._curvicaule Cyrtosia Costanera_Norte_(Santiago_de_Chile) Deposito_franco E-2_Hawkeye Alvorada_do_Sul Copa_de_Naciones_del_Golfo_de_2013 Cos_(Cantabria) Diócesis_de_Barinas Cotyledon_gigantea Dacoderus_acanthomma Diputación_de_Almeria Disco_Jaz Diseno_pasivo Dj_Klaas Allan_Oviedo Alfonso_Gonzalez_Lozano Amytornis_barbatus Diócesis_de_Apartadó Dipturus_diehli DC-2 Conway,_South_Carolina Diversión_y_fantasía Dioscuri Cuyama_(California)

html map