Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Pigres_de_Halicarnaso Post_Tower Parque_nacional_Girkan Ophrys_anthropomorpha Pataxte Nómina_de_salarios Paulina_Lavista Pentathymelaea Pachybrachis_mitjaevi Nomos Museo_de_Granollers Naegleria Ornithosuchidae Nakajima_Hikōki_K.K. Phyllotreta_exclamationis Peace_(desambiguacion) Música_descriptiva Pagophila Pontao Parque_nacional_de_harz OGLE-TR-10_b Parsimonia Pierre_Broué O._L._A. Pitharatus_junghuhni Nelson_Ned Nikolái_Rubinstein Poliol_rubio Nepi Opera_de_Dresde Orchis_tridentata Porrusalda Ontirio Posada_(lugar) Ono_Daisuke Mustamae Nuria_González_(actriz) Más_allá_(pelicula) Periplo_del_Ponto_Euxino Pere_Martí_Castelló Nuevo_Laredo_Tamaulipas Personaje_no-jugador Pierre_Francois_Andre_Mechain Patron_para_navegación_basica Pinto_(Espana) Paseo_Los_Procéres Operación_triunfo_(Espana) Plaza_de_Uncibay Neuralizador Omar_Jaén Palma_de_Cervelló Oshanosaurus Polystictus Op5_Monitor Pedro_Pablo_Pena

html map