Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Barstaff Casco_Antiguo_de_Luanco Barrabas_(revista) Babez_for_breakfast Castañon_Barrientos Calaio Billy_Thompson Batman_&_Drácula:_lluvia_roja Bassflow CYRT Barcelona:_Una_solucion_europea_a_los_problemas_de_los_argentinos Brémur_et_Vaurois Capitulos_de_Samantha_Who? Bahia_de_jiquilisco C._elegans Batalla_de_rodeo_de_chacón Cecilia_Gonçalves_Costa Casa_consistorial_de_valladolid Campeonato_Nacional_B_2012 Blagoje_Parovic Banco_macro Champ_Laurent Año_1785 Camptoceras_rezvoji Boersch Cara_de_Mascara Canton_Santa_Elena Canigo_(poema) Cesar_(Departamento) Cambio_semántico Casa_de_Bánez Banyen_Rakgan Breitkopf_&_Hartel Centro_Joan_Bardina Bartolome_Lobo_Guerrero Bernardo_Guimaraes Byram Bronquíolos Brunsvigia_rosea_var._pudica Campeonato_mundial_de_atletismo_en_pista_cubierta Chaleco_antibalas Calendario_Laboral Bargilia Cantón_de_Chéroy Campbellsburg_(Indiana) Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1898 Caton_el_Censor COFFAR Bringing_Back_the_Balls_to_Rock CLP$ Castrametacion CIAIAC CASA_CN_235_Persuader Catasetum Batalla_del_puig

html map