Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Libro_gomorriano Kerb Jose_Maria_Pereda_Sanchez_Porrua Lady_Juana_Grey Jonathan_Alberto_Hansen John_Calipari Jose_María_Rosa_(hijo) Islas_Shetland Ioannis_Georgiadis Leonard_(Misuri) Kjetil_Nordhus Jean_Marques_Rivière La_Nouaille Lista_de_Companias_en_Dallas Literatura_espanola José_Ramon_Martinez_Bonhomo Jesús_Ángel_García_Bragado Ivan_Demyanyuk Junopsis Janinae Laureate_Education,_Inc. LaWanda_Page Iudex Juan_Rana_(Cosme_Perez) Linum_digynum Jaime_María_Blanco_García Jose_Maria_Olazábal La_Misión_de_Nuestra_Senora_del_Pilar_y_Santiago_de_Cocóspera Klaproth Kołobrzeg Irgo_(Cataluña) Junonia Jardín_de_rocas_de_Sanspareil José_Eusebio_Caro Joaquín_Lavado Juan_Ponce_de_Cabrera L-29_Delfín Kina_Malpartida Kamiare La_Libertad_guiando_al_pueblo Juan_Jose_Laguarda_y_Fenollera Jack_Daniel Leptapoderus_pectoralis J_J_Berzelius Italia_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión_1956 Leonor_de_Saboya KT-1 Jose_Maria_Dusmet_Alonso Lionel_Logue International_Ultraviolet_Explorer Juegos_Olímpicos_de_Múnich Lancia_Orca La_Invitacion Kiev Jesús_en_la_cruz

html map