Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Paris_Roubaix_1995 Parque_Urquiza_(Parana) Narcissus_similis Pinhancos Pontenx_les_Forges Nara_(Japon) Odontotrypes_satanas París-Niza_2011 Olaguer_Reynals Palacio_de_los_Zuniga_(Curiel_de_Duero) Paterson_Crescents Neo_progresivo Neolitico_en_Oriente_Próximo Policia_Federal_(Brasil) Njorfe Observatorio_Jodrell_Bank Partido_Socialista_de_Galiza Ochala Oreolalax_granulosus Penitenciaría_apostolica Neofelis_nebulosa_brachyura PhpDocumentor Pabellón_Universitario_de_Navarra Not_Particularly_Desperate_Housewife Perissolobus Policia_Autonomica_de_Canarias Paul_Hartley P&O_Cruises Nemadoras_hemipeltis Pedro_Ruiz_(desambiguación) Pleurothallis_regeliana Pedro_Jesus_de_la_Pena Ofensiva_del_Vístula-Óder Musica_clasica_occidental Paradanta Obispo_de_Santiago Naucalli Pitrloka Pogoniulus_bilineatus Osvaldo_Félix_Souza Ordenes_Ejecutivas Parque_nacional_Cat_Tien Parasewellia_tetralobata Paloma_torcaza Papiro_Oxirrinco_96 Perusaan_Penenbargan_Garuda_Indonesia Picoplano_cabezón Nikon_D40 Nada_que_ocultar Norefedrona Poagris Noirmoutier_en_l'Ile Myrciariopsis Origanum_neglectum Our_Cancer_Year

html map