Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Año_anomalístico Cesar_Andino Brunéi_DPMM_F.C. Ceroctis_subbasalis Camellia_subliberopetala Basket_Ibaizabal_Saskibaloi_Taldea Carlo_Cignani Beatriz_Azurduy_Palacios Bola_rapida Baraolt Barón_Gros Bernie_rhodes CajaSur Capsella_furcata Catherine_Woodward Baritono_dramático CD_Lara Centón Briba Berkeley_Heights_(Nueva_Jersey) Carlina_macrocephala Bucle_de_acceso Calculos Bemil Chafer_Lewis_Sperry Bernardo_IV_de_Cominges Bargh_Shiraz CTMCG Banda_Baader_Meinhof Casa_de_Ascania Capital_natural Banderas_de_carreras Carlota_Joaquina Batalla_de_asculum_(89_a_c_) Baja_tension_electrica Bordalobo Björn_Breidavikskämpen Casa_de_Braganza_Sajonia_Coburgo_y_Gotha Calophyllum_bicolor Canton_de_Sainte_Foy-la-Grande Cementerio_judío_de_Salónica Carburo_de_tántalo Cerámica_de_Teruel Bull._Orto_Bot._Regia_Univ._Napoli Bryntröll Castillo_de_Sant_Esteve_de_Mar Calor_abrasador Chaikin Carretera_de_Nebraska_36 B_36_Peacemaker Benafigos Cadolla Buzim_(Una-Sana) Casa_Colectiva_Martín_Rodríguez Caro_diario

html map