Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Canna_indica_var._speciosa Banesto Callulops_sagittatus Casas_Blancas_(La_Rioja) Butia_capitata_subsp_yatay Beriev_A-50_Mainstay Bobsleigh_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lake_Placid_1932 Castillo_de_Blarney C/2013_A1 Bubalornis Campeonato_Provincial_de_Segunda_Categoría_de_Cotopaxi Cabestrante Brasil_(película) Campeonato_Europeo_de_Natacion_de_1987 Carpintero_negro_de_garganta_blanca Camboño Bergantin_goleta Cayuco_(película) Barrio_universitario_de_concepcion Cassiglio Bains_les_bains Chaperón Bromato Beatriz_Pérez-Aranda Camino_el_Alba Cabanès_(Tarn) Before_the_frost BootP Baden_Württemberg Cambio_Democrático Caja_Círculo Capítulos_de_Fullmetal_Alchemist:_Brotherhood Cantón_de_Château_Thierry Basiprionota_scheerpeltzi Cactus_erizo Bawean Boy_(álbum_de_U2) Cedrela_toona_var_vestita Bagdad_(Iraq) Centauros Boleto_de_entrada_Edicion_Deluxe Caniac_du-Causse Brühl_(Friburgo) Carpospiza Bill_George_Zane Bergantin_Gálvez Boston_cooking-school_cook_book Calandrinia_micrantha Basilisco_chilote CYXL Botalon Beatriz_espejo CS_Mackay-Bennett Castillo_de_Franchimont Bradley_(KND)

html map