Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Juan_Antonio_Guerrero_Rodríguez Linea_254_(Interurbanos_Madrid) Jean-Rene_Bernaudeau Juan_de_Avís João_César_Monteiro Linxia_Hui Joao_Domingues_Arede Jose_Miñones Lenguas_yeniseianas José_Miguel_Esquiaga Kruje Jim_DeRogatis Joaquín_Galán Kids_Of_The_Century Kishō_Yano Lagartijo La_Ciudad_de_la_Alegria Interwikis Juan_Francisco_Fernández_de_Sabariego Jardín_Botánico_Viera_y_Clavijo Jose_Joaquin_Perez_Budar Instruccion_del_Hormigon_Estructural Juana_Pimentel La_Chapelle_Saint-Martin-en-Plaine Isabel_de_Celje Ju_88 La_Guareña_(mancomunidad) John_Patrick_Foley K_V_S_K._United La_Iberia_(México) La_Iglesia_en_Espana Lincoln_(Inglaterra) Kurjer_Warszawski Leonid_Hurwicz José_Sortheix Involucion_(matemáticas) Le_roncenay-authenay La_Bastide_de_Sérou José_Ferraz_de_Almeida_Junior La_Pasion_del_Judío Iris_Wagner Lista_de_las_ciudades_más_altas_del_mundo Libro_Negro_de_Sakkara Jornada_Mundial_de_la_Juventud_Sidney_2008 Keith_Hill Julián_Simón Irasema_Dilian Jesus_Antonio_Sam_Lopez Kabban_Mirza Juegos_Paralimpicos_2012 José_Maria_Carreno Leignes_sur-Fontaine Julio_César_Sánchez Lenguas_sabánicas Julio_Rodriguez_Cristóbal

html map