Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Barasso Bama_sportwear Bad_Boys_II Bjorn_Lonborg Campeonato_Mundial_de_Balonmano_Femenino_de_1986 Capital_Cultural_Arabe Berric Botryceras_laurinum Centro_cultural_y_biblioteca_pública_de_los_EAU Callicarpa_japonica Carlos_Bojorquez_Urzaiz Capricho_nº_24 Carlos_Seco B.A._Rock_I Basilio_Augustin_y_Davila Años_1730 Behaismo Casal_de_cambra Campaña_persa_contra_los_escitas Carta_puebla_de_Branosera Binyamín_Netanyahu Bagrus_ramentosus Campeonato_Mundial_de_Biatlón_2011 Borrachera_de_poder Bahia_de_Asan Batalla_de_crimisus Carlos_Iván_Degregori Año_1125 Carlos_Timon Brachaelurus_waddi Barrio_de_la_fortuna Catherine_O'Hara Buronson Batalla_de_Providencia Beauregard-vendon Barneveld_(Nueva_York) Catástrofe_demográfica_tras_la_conquista_del_Imperio_Inca Bupleurum_stellatum_var._pyrenaeum CF_Puebla Cascadas_del_Zweribach Baltasar_del_Alcázar Bettancourt_la_Longue Cachiyuyo_(Chile) Castillo_de_Montalbán Bienes_raices_(serie_de_televisión) Cantwell_(Alaska) Catalán-valenciano CIFS CF_Cansado Burgães Bitoma_neglecta Castel_Gandolfo CZWH Ceremonia_vedica Belle_Fourche-Cheyenne_Valleys_(Dakota_del_Sur)

html map