Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cloruro_de_nitroblue_tetrazolium Choi_Kwang Alberto_Rodríguez_Oliver Ziano_di_Fiemme Vicente_Alonso_Torralba Ahmad_Salah_Alwan_Mntafjai Club_social_y_deportivo_fontana Vincent_Mancini Conjetura_de_los_4_colores Zhu_Xiaodan Ajopollo Wilton_(Iowa) Aesalus_satoi Club_Atletico_Sarmiento_de_Resistencia Aeropuerto_Internacional_de_Zurich Yeah_Yeah_Yeah_Yeah_Yeah Ciento_cuarenta_y_dos_mil_ochocientos_cincuenta_y_siete Alcantarea Vernois_sur-Mance Condado_de_Hohenlohe-Langenburg A_Dangerous_Man AP_(munición) Akikawa Chugúyev Chiquinquirá_Delgado Venerable_Cofradía_de_la_Preciosísima_Sangre_de_Nuestro_Senor_Jesucristo Venus_de_Berejat_Ram Codename_Panzers_Phase_II Yik'in_Chan_K'awiil Cocina_de_Siria Adolfo_Gonzalez_Montes Villa_romana_de_Saucedo Aeonium_palmense Villefranche-sur-Saône Acoplamiento_proteina_proteína Aiwa Christlichsoziale_Partei_Osterreichs XV_Conferencia_Mundial_sobre_Tabaco_o_Salud Ciclo_de_Calvin_Benson Chemnitzer_FC Alecrin Yasir_Arafat Concierto_para_saxofon_(A_Glazunov) Vulpes_vulpes_dorsalis Vilfa Acanthocereus_floridanus Adenoceras Coconut_Grove Vesturland Agave_segurae Ciudad_Imperial_Libre Achariaceas Condado_de_Lawrence_(Misisipi) Zaramúngano Volga-Baltico

html map