Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Centro_de_Investigacion_en_Ingeniería_Biomedica_de_la_Universidad_Politecnica_de_Cataluña Catherine_Carey Camille_Guaty Batraciotoxina Azul_maya Bibliotheca_Botanica._Kassel C'eravamo_tanto_amati Carroll_Plantation Biohazard:_Degeneration Bengala_(señuelo) Campanillo Bill_Drummond Broadway_(Brooklyn) Base_de_Hunig Carlos_Alberto Cantón_de_Chalabre Bova_(Italia) Caraqueno Bedong Bennsville_(Maryland) Catano_Puerto_Rico Basofilo Carino_(A_Coruña) Cetonurus Año_325 Blanca_Alfonso_de_Molina Beye Bahia_de_Arcachon Bradenville_(Pensilvania) Burjassotense Batalla_de_puente_de_calderón Bob_Wollek Bolborhachium_dacoderum Carola_Fuentes Cacém Bolitoglossa_nicefori Bandera_de_La_Rioja_(Argentina) Bajo_Barítono Batalla_de_Tampico Bouken_Desho_Desho? Bieldo Carnesville_(Georgia) Capilla_de_dzordzor Carex_canescens_var._persoonii Centro_Horticola_y_Jardin_Botanico_de_Cabrillo_College Buffalo_(banda) Bromista_(Prankster) Bletia_wageneri_var._cobra Beat_Box Campus_de_Ponferrada Calocephalus Baltasar_de_la_Cueva_y_Enríquez_de_Cabrera Casa_del_Deán Bligny-les-Beaune Bahia_de_Brunei

html map