Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Aspidistra_fungilliformis Hydaburg_(Alaska) Anthrasimias Aquilegia_flavescens_f._minor INDT Guardia_Roja_China Hold_On_(canción_de_Jonas_Brothers) Anthology_of_interest_i Hora_Acme Homilias_sobre_el_Cantar_de_los_cantares Mimomantis_milloti Hércules_CF_B Haworthia_viscosa_var._major Milton_Keynes Hertford Hermel Arquidiócesis_de_Pretoria Angulo_de_camara Asociacion_de_Ayuda_a_las_Victimas_del_11-M Horminum_coccineum Ancistrus_cirrhosus Autoestereoscopia Misión_(SUD) Arethusa_(orquidea) Horseshoe_Bend Gráfico_rasterizado Halinella_hebardi Guerra_de_Urbino Anteiglesia Idioma_boholano Mues_(Navarra) Hermanos_Paris Ateísta Anos_160_a_C August_Wilhelm_von_Schlegel Hacienda_Uayamón Anton_Shammas Guastatoya Arcueid_Brunestud Avenida_N_(linea_Culver) Hotel_Plaza Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamíferos:_termorregulación Hector_Vazquez_Azpiri Angel_Luis_Rodriguez Hipanis Häyhä Arroyo_San_Luis_(Colonia) Mister_Olympia_1988 Avram_glazer Huitznáhuac Hedysarum_coronarium High_School_Musical_El_concierto Haejangguk Grokster Azocompuesto

html map