Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Search_and_Destroy Sydney_Olympic Sant_Ponc_de_Corbera Stella_Abidjan Sapayoa Sunday_(The_Day_Before_My_Birthday) San_Pedro_Garza_García_(ciudad) T8 Saquinavir Sinagoga_de_Córdoba Tiburón_plateado The_Luyas Suave_como_el_vison Tranvia_de_Berlin Sant_Aniol_de_Finestres_(Gerona) Teoro The_Secret_Life_of... Seno_materno Tom_Wintringham Stenolobium_stans_var._pinnatum Tisbe Somewhere_I_Belong Television_en_Espana_en_2006 Storegga Shannon_Michelle_Wilsey Sistema_Métrico The_New_York_Post The_Barbra_Streisand_Album Telecinco_¿digame? Temporada_2001_del_Campeonato_de_Europa_de_Rally Sida_velutina Totegegie Sideritis_vidalii Sport_Club_Corinthians_Paranaense Sparedrus_kutiauensis Sticky_&_Sweet_Tour_(album) San_Quintín Síndrome_de_desgaste_profesional Schmidt_(historietista) Sergéi_Krásnikov Saint_Just_(Ain) Salzburg Sanskrit Syzygium_obtusifolium Salon_Aeronautico_de_Paris Sen_Rikyū Simone_Ghini_I Tomas_Gutierrez SuperJuegos Sergio_Arellano_Stark Sociopatía Soraba The_Beatles_One Saviano Salao_blanco

html map