Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Connecticut_Avenue Al_Kāf_(ciudad) A_Good_Old_Fashioned_Orgy Xavier_Mascaró Achnella Zazpiak_bat Chigualo Coke_Zero_400 Vaqueiro Comunicación_organizacional Circuito_X Contraste_radiológico Vuk_Stefanović_Karadžić Ventiladores Chipe_flanquicastano Wilhelm_Fabry Ciclovias_en_el_Gran_Concepcion Abelmoschus_officinalis Zebrina_pendula_forma_quadricolor Claveles_silvestres Acta_Agric._Univ._Henan. Aceite_de_Lorenzo Al-Hilal_(Port_Sudan) Chris_Wilkinson Clasificación_de_Derivaciones_Farmaco_terapéuticas Aeropuerto_Antonov Alberto_Híjar Valdengo Alberto_Martínez_Píriz Aeropuerto_Internacional_de_Orlando-Sanford ChocQuibTown Airopsis_caryophyllea Villodrigo Vibrómetro_laser_Doppler Combate_de_el_uvero Ainzón Abrotanum_pauciflorum Afganistán_en_los_juegos_olímpicos_de_Atenas_2004 Abrasión_(erosión_glaciar) Acervo_genetico Aceh_etnia Voharies Aceleración_de_Euler Alcalá_del_Júcar_(Albacete) Waskom_(Texas) Violeta_Jessop Combate_de_Quiapata Condado_de_McMinn_(Tennessee) Afrocrania_longicornis Welcome_Back_My_Friends_to_the_Show_That_Never_Ends Chāndoguia Valle_del_Oise Chilarchaea Yazdegerd_III Ciberarte

html map