Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Tarrafal_de_Sao_Nicolau_(Cabo_Verde) Satiabama Traquea_(artrópodos) Shavuot Slepowron_(Escudo_de_Armas) Santa_Teresa_Couderc Tarfaya The_Cowsills Senticolis Tercera_Division_de_Espana_2008/09_(Grupo_XIII) Seva_(Espana) Trastornos_de_la_ingestión_de_alimentos Santuario_de_Queralt Secretarias_de_Estado_y_de_Despacho Tapinocaninus Tauon Saint_Ulrich St_Stephen's_Green Through_the_ashes_of_empires Santuario_de_Fauna_y_Flora_Otún_Quimbaya Scirtes_podlussanyi Targ.Tozz. Saint-André-les-Alpes Tipos_de_bombilla_en_automoción Saint_Georges_sur-Fontaine São_Julião_(Gouveia) Sancho_Diaz_de_Haro Séneca Teletón_1979 Sparks_Fly Savignac-de-Miremont Sir_John_Lennard-Jones Tebibyte Sarnosa Territorio_de_Misisipi Santiago_Sanz_Quinto Shikarpur Soloella Transvaal_FC Taft_(Texas) Segunda_division_B_española_2005/06 Seringes-et-Nesles T_34/85 Sistema_generico_de_juego Stringbean Shapes_that_Go_Together Sangreal Syringodermatales Tirachinas Saint-André-d'Huiriat The_First_Ten_Years San_José_Manyanet Team_America:_Policía_Mundial The_Possibility_and_the_Promise Sainct

html map