Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Distrito_de_Villach-Land Dólar_fijiano Distrito_Escolar_Independiente_de_Texas_City Corvus_splendens Alia_(rio) All_Hallow's_EP Cápsula_Hoi_Poi Amblyachyrum Copa_de_Campeones_de_Europa_1969_70 Dragon-ball Distrito_electoral_de_Ashby_(condado_de_Grant,_Nebraska) Cosmos_818 Crémieu Copa_Cataluña_femenina E_160e Du_Martheray Daniel_Bruehl Delicious_Vinyl Cultura_de_la_monogamia Alex_Goot Damian_Timpani Economia_de_Etiopía Alonso_de_Mesa,_el_Joven Copa_del_Generalísimo_de_Fútbol_1941 E_175 Alevi Disco_germinativo Doctor_Neo_Cortex Dore_Hoyer Digitalis_purpurea_subsp._toletana Desperte Diabrotica_freudei Desnuque Cultura_nazi Dutch_Food_Valley_Classic Diego_Rivas_Rego DK_Ursae_Majoris Ctesibios Do_You_Remember_Rock_'n'_Roll_Radio? Diccionario_Geográfico-Estadístico-Histórico_de_España_y_sus_posesiones_de_ultramar Corolario Desierto_de_Colorado EMF Departamento_Copo Diócesis_suburbicaria_de_Porto-Santa_Rufina Drosera_pallida Daniel_Avilés Cristina_González_García DINA Drama_histórico Crotalus_adamanteus EX_A1 Doniphan_(Misuri) Cálcot Amy_Brooke

html map