Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Buñuel_y_la_mesa_del_rey_Salomon Brooklyn_College_Avenida_Flatbush_(linea_de_la_Avenida_Nostrand) Calle_31_de_diciembre Beltrán_de_Guzmán Cantenay-Épinard Bursa_trevirorum Chaillé_sous-les-Ormeaux Cantabile_(suite_sinfónica) Basilica_de_Esquipulas Bethel_Park Calanthe_neglecta Callionymus_obscurus Carl_Wilhelm_Leopold_Krug Carlos_Felix_I_de_Cerdena Cephalophyllum Catalina_de_Navarra Breschel Bellas_Artes_(desambiguación) Cantonalismo Butte_Valley Año_870 Campinas Charax_macrolepis Braintree_Town_F._C. Break_(canción_de_Three_Days_Grace) Benito_Laso Ceroctis_angolana Carlos_Oyaneder Carduelis_notata Cerro_Mururata Cenchrus_hillebrandianus Bendix_G-15 Brachycolla_bilobata Báquiro Bulbillaria Baracaldo_(Euskadi) Champagny Brugué Carracedo_de_la_Sierra_(Santiago) Bartomeu_Enseñat_Estrany Carbonificacion Bodoquena_(Mato_Grosso_do_Sul) Cara_de_mascara Burriana_(Castellón) Barrio_Belisario_(Cúcuta) Canciones_funcionales/Angel_Parra_interpreta_a_Atahualpa_Yupanqui Boadella_de_l'Emporda Café_de_Oriente Cedrela_velloziana Bailador Bahía_de_nipe Censura_en_Chile Capanema_(Paraná) Bahía_de_São_Jose Blechnáceas

html map