Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Memoria_del_Mundo Real_y_Excelentisima_Hermandad_de_Nuestro_Padre_Jesús_del_Santo_Suplicio,_Santisimo_Cristo_de_los_Milagros_y_Maria_Santísima_de_la_Amargura Reducción_del_horario_laboral Puente_Rosario_Victoria Rafael_Juarez Manati,_Puerto_Rico M_J_S Metodología_de_los_programas_de_investigación Magdalena_sibila_de_prusia Margarita_Sánchez_Gutierrez Regimiento_N°_29_de_Infantería_de_Monte_(centro_clandestino_de_detención) Premio_Pablo_VI Maurice Marina_Real_Británica Lost_and_delirious Raión_de_Lida Michael_C_Hall Materiales_actuales_del_Ejército_de_Espana Rally_de_Portugal_de_1992 Macrofamilia_papú_occidental Reactor_en_línea María_del_Carmen_Silva Manuel_Barron_Carrillo Pynchas_Brener Los_Increíbles_(videojuego) Pólipos Maiar Macy's Primula_veris_var._elatior Microsoft_Equation_Editor Microrregiao_de_Barra Mancomunidad_Tierra_de_Campos Raphus_solitarius Ravenswood_(Virginia_Occidental) Marvin_Angarita Línea_5_(Metro_de_São_Paulo) Mezquite Gran_Ducado_de_Hesse Lozère Lycenchelys_scaurus Marques_del_Valle_del_Tojo Matías_Romero ROA_(Rafael_Onieva_Ariza) Ramsau_bei_berchtesgaden Raión_de_Guiagínskaya Maquerodontinos Línea_2_(Metro_de_Malaga) Quercus_angulizana Quagmire_te_acepto Masters_de_París_2010 Mary_Ann_Meets_the_Gravediggers_and_Other_Short_Stories Luisa_de_Mecklemburgo_Strelitz Rattus_praetor Los_Buddenbrook Marcha_de_oriamendi

html map