Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Lojac. Maria_Santos_Gorrostieta_Salazar Region_autonoma_de_China Melanoides_pupiformis Push-pull Primera_Division_de_Ruanda Melina_Péres Micaela_Vazquez Lucy_Moore RIM-8_Talos Marques_de_Gonzalez_Besada Goncalo_(Guarda) Proterochampsidae Probit Grand_site_national Ramón_Garcia_Martínez Maximiliano_I_(de_Mexico) Primula_Brandigamo Matriz_de_Asignación_de_Responsabilidades Puerto_(informatica) Puertecillo Medio_flipado Matanza_de_Plaza_Colón Lunes_Santo Manuel_Encarnacion_Amador Provencheres-lès-Darney Radiorama_Occidente Prismognathus_katsurai Reacción_de_Arndt-Eistert Marketing_ambiental Lourenzá_(Santa_María) Mariano_Castro_Moran Pulguillas_(Ciales) Matías_Maestro Raseinē Grafico_ternario MGM_Grand_Garden_Arena Purshia Miguel_Mañara Primera_división_espanola_1958/59 Loc-Brévalaire Marie_Sklodowska_Curie Problema_del_solapamiento_mínimo Pyrus_fusca Luis_Aguirre_Colón Pseudo_Barleria Lovehatehero Goodeido_reliquia Megacampeonato_de_AAA Miguel_Ángel_Moya Pygopleurus_ponticus Pret_à-porter_(pelicula) McDonnell_Douglas_DC_9-30 Prefectura_de_Vientián Radio_Capital

html map