Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Anchichoerops Gumuştekin_Danishmend_Ahmed_Gazi Aventura_Mística Asociacion_nacional_de_funcionarios_de_la_direccion_general_del_crédito_prendario Archimantis_sobrina Huracán_Floyd Horacio_Durán_(disenador_industrial) Humberto_Celli_Gerbasi Andrés_Avelino_de_Arteaga_y_Silva Harun_al_Rashid Mulla_Husayn_i-Bushru'i Hamzah_Abu_Samah Archipines_peruviensis GroBe_Sonate_für_das_Hammerklavier Hydrangea_candida Herbert_Klepp Aulaga_morisca Authon_Ebéon Antônio_Martins Guadalope H2O_La_Serie Asociacion_estelar_Scorpius-Centaurus Ansamicina High_tech Moncholi Avenida_desiderio_garcia_(talcahuano) Moquegua_(departamento) ISO_3166_1 Idioma_sefardí Ateneo_de_Santander Hollman_Morris Aye-aye Autrécourt_sur_Aire Gyrotoma_walkeri Antillano INBAL Anamorfosis Aven Asociación_GSM Miquel_Junyent Montecarotto Asociacion_Portuguesa_de_Linguística Moridae Anton_Cañellas_Balcells Asociacion_espanola_contra_el_cáncer Horacio_Martinez_Meza Asociacion_Rexionalista_Galega Angela_Luther Gustav_Karl_Wilhelm_Hermann_Karsten Highland_Lakes_(Alabama) Annai_(Guyana) Hayashira Monster_(álbum_de_Oomph!) Morlincourt ICP_MS

html map