Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cyclommatus_canaliculatus_consanguineus Defragmentar Distrito_5_(Nebraska) Douglas_R._Dewey Drew_Plantation Dama Domingo_de_Oro E-Bow David_Berenstein Cubas_entre_las_viñas Dingo_Fence Alexandra_Braun_Waldeck Decano_(quimica) Alondras_CF Economía_social_en_Espana Distrito_Indpendiente_De_North_Forest Célula_tumoral Alfonso_und_Estrella Edificio_Kronos Doce_pulgadas Allocasuarina Divisiones_Administrativas_de_Jilin Diario_de_Anne_Frank Dumaniana Amaryllis_vittata_var._tweediana Diplothele Distrito_de_Pakur Dendropsophus_bogerti Daniel_Castillo Aliya_desde_America_Latina_en_los_años_2000 Cultura_nuragica Dunnart_de_la_isla_Kangaroo Deseo_Prohibido_(telenovela_brasilena) Ammotrechesta_tuzi Distrito_de_Singa Dasyurus_spartacus Destino_Manifiesto Desodorizacion Côte_d'Ivoire Ampolla_Sagrada Alejandro_Mendez Ana_Iriarte Cooperacion_cultural_espanola_en_Honduras Declaracion_de_San_Petersburgo Cortiçadas Amíntor_(macedonio) Crisis_parciales Diluvio Copa_de_España_Waterpolo_Master_Open Criptologia David_de_Bernini Cow_Parade Amage_(reina) Copa_Mundial_de_la_FIFA_1958 Copa_Heineken_2007-2008

html map