Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Jaime_Moron Kat._Kult._Stehend._Art._2_ed. Juan_Pereda_Asbun Lacronia_serripes Kabine_Komara Let_the_games_begin Jose_Fernando_Abascal_y_Sousa Joué_du_Plain La_Bastide_Clairence_(cantón,_Francia) Isengard Jeannie Ligue_1_1963-64 José_Cayetano_Foncerrada_y_Ulibarri Jan_Shipps Instituto_Antioqueño_de_Responsabilidad_Civil_y_del_Estado_-_IARCE José_Evaristo_de_Uriburu Labatut-Riviere Kevin_Williams Lara_Robinson Julio_Martinez_Páez Juan_Jose_Videgain Jebel_Akhdar Labeo_altivelis Jacob_Roggeween Josep_Pujol Julliard Ivan_López La_cabra Juozas_Zikaras Juegos_Olimpicos_de_invierno_de_2006 Instruccion_del_Hormigon_Estructural L_A.V._Zaragoza-Castejon-Pamplona_Logrono Internazionali_Trismoka Juana_Doña José_Maria_Beltran_Pérez Katič Josep_Pique_i_Camps La_Trinité_Porhoet_(canton_Francia) Liquore_Strega Little_By_Little Lago_MacKay Jardín_Botanico_Lewis_Ginter Ligadura_de_runas J_B._Molina Jose_Manuel_Fernández_Gutiérrez Ligue_1_2011/12 Julie_McCullough Ischnomera_similis Jupiter's_Darling John_López Katherine_Moss Linceo_(hijo_de_Afareo) Judaismo_Jasidico Jorge_Kistenmacher Isla_de_Malaca

html map