Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Norman_E._Borlaug Pedra_Preta_(Mato_Grosso) Patricio_Rodríguez Petronymphe_decora Oscurecimiento_gravitatorio P._B._S._Pinchback Pablo_Rodriguez Ordonez_Gonzalez_Lucas Orient,_Illinois Planay_(Cote-d'Or) Objeto_Messier_número_15 Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_-_Relevo_4x200m_estilo_libre_masculino Oncidium_biflorum Nicolas_Chorier Nicolas_Díaz_Sánchez Neuffons Pa_Sak Otero_del_monte Pared_el_cuerpo Ophrys_sphegifera Pasatono Pan_de_payés Parque_Nacional_Durmitor Pierreval País_Global_de_Paz_Mundial Perdón_(desambiguación) Museo_de_Brooklyn Ononis_picta Notoxus_signatipennis Pierrefitte-Nestalas Peugeot_306_Maxi PAZ_Satélite Pandero PC-BSD Nuestra_Señora_del_Campo Ponchilhuite Plucheae Penisonte Operacion_Charly Olga_Zarubina Partido_Bahia_Blanca Passerina_nitida_var_pseudodioica Ospedaletto_Lodigiano Pontamafrey_Montpascal Piedra_roja Parque_nacional_Semenawi_Bahri Negre_de_Alonso Octuple_sendero_del_yoga Míster_Venezuela Pedro_(Soria) Paul_Rudolph_(físico) Pedro_Alcázar Notación_de_postfijo Néctar_(Botanica) Pangio_borneensis

html map