Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Foot_Not_Bombs El_bufón_Barbarroja Estelionato Filipe_Samuel_Magaia Escuadrilla_España Fiebre_de_baile_especial Estadio_Los_Chonanas FCS_Nacional Estación_Lleida_Pirineus_de_Lérida Font_romeu_Odelló_i_Vià Francisco_Mendez Fitoplumas Florencio_Varela Elementos_del_grupo_12 Fenioux_(Charente_Marítimo) Eurocopa_Femenina_2005 Factor_de_transcripcion Francisco,_flor_y_arcilla El_mundo_en_moto Espectroradiometro_de_imágenes_de_media_resolución Francisco_de_Paula_Verea_y_González Elecciones_presidenciales_de_Costa_Rica_de_1894 Escuela_de_Educacion_Infantil_de_Martiricos Francisco_José_Pérez_y_Fernández_Golfin Evelyn_Garcia Estación_Villa_Soldati Elecciones_generales_del_Reino_Unido_de_diciembre_de_1910 Federico_IV Enséñame_a_vivir Esqui_alpino_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 El_Descendimiento_(Caravaggio) Elo_rating Estadio_municipal_de_calama Eureka_Springs El_Gato_Cósmico Foro_de_Cesar_Augusta Estacion_de_Matallana_(León) Eueides_tales Eupatorium_chinense_var._tripartitum Francisco_Antonio_de_Vera_Cáceres_y_Fajardo Estación_de_L'Espluga_de_Francoli Etelfay Festival_del_hombre_ardiente Escuela_Pitagorica Felipe_Biguerni Euphorbia_verrucosa_subsp_mariolensis Efecto_de_falso_consenso Estación_Doctor_A._Centrangolo Estrofa_manriquena Elder_Figueroa Foral Estepa_de_San_Juan Eremaea Epoca_hispanica_(Colombia) Estadio_Municipal_Luis_Augusto_de_Oliveira

html map