Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Glenn_McCuen Rex_Kyouryuu_Monogatari Geranium_dissectum_var._subintegrilobatum Geografía_de_Azerbaiyán Fundación_Cartier_de_Arte_Contemporaneo Rosquillas Tyolki_ellaä Industria_del_software Fáustulo SEAT_Toledo Ingre Informacion_(diario) Trioxígeno Ingeniero_Oscar_Vega_Argüelles Ulantha Iglesia_de_Santa_María_(Guecho) Frente_Democrático_por_la_liberación_de_Palestina Rudolph_L._Mossbauer Robotica_Educativa Uganda_Revenue_Authority_SC Municipio_de_Harriston_(Dakota_del_Norte) Municipio_de_Canal_(condado_de_Venango,_Pensilvania) Glandulas_endocrinas Régimen_de_excepcion Georgia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sidney_2000 Tristán_Ramon_de_Echegaray GP_Ciudad_de_Misano Municipio_de_Highlands_(condado_de_Macon,_Carolina_del_Norte) Roridula_droserifolia Glándulas_salivares_menores Ruben_Aguilar_Jimenez Municipio_de_Prairie_Island_(condado_de_Merrick,_Nebraska) Imperium_II Gadidae Fritzlar Roros VIZ_Media_LLC Igor_Safonov Río_La_Vieja Muscari_tenuiflorum_subsp_charrelii Iglesia_de_Santa_María_de_la_Almudena Illes_Balears_Caisse_d'Epargne Glaucomatologa Ruta_Estatal_de_California_185 Fóios Río_Pudio Ginkgoites Rubo_ideo_espinoso Murales_en_Michoacan Municipio_de_Benkelman_(condado_de_Cheyenne,_Kansas) Trifilita Iglesia_de_la_Limpia_Concepcion_de_Nuestra_Señora_(Ecija) Georges_Moureaux Municipio_de_Washington_(condado_de_Northampton,_Pensilvania) Glenn_Eller

html map