Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mi_Delirio_(cancion) Quercitina Memphis_la_blusera Mario_Kasun Ralph_David_Abernathy Matt_Wiese Raúl_Taibo God_of_War:_Omega_Collection Premio_Magón Manat/Manah Mammillaria_zeilmanniana Maximo_López_May Metula Lotería_del_Táchira_Fútbol_Club Promyshlennyi Puerto_Cuatreros Pseudanthias_tuka Rana_(desambiguacion) Macizo_de_Peña_Cabarga Puertasaurio Mentolat_(volcán) Goemon:_Mononoke_Sugoroku Prosfora Maria_Fúster_Martínez Magical_Kanan Raul_Aredes Margarita_María_Cedeño_Lizardo London_Calling_25th_Anniversary_Edition Maizieres_les_Metz R_Vig Matudina Línea_46 Los_Chicos_del_Preu Maria_Elvira_Rodriguez_Herrer Miguel_Lamoliatte Marco_Tardelli Radhouène_Felhi Raphael_Poiree Maremoto_de_1531 Mexès Methanospirillaceae Gorka_Aguinalde Martina_María_Iñiguez_de_Monreal Mecicobothrioidea Ludogorets_Arena Línea_E_(Cordoba) Presa_Fernando_Hiriart Ratona_australiana_de_alas_rojas Mauro_Sebastián_Laspada Ramón_Orlandis_Despuig Louhans_Cuiseaux Mariano_Muniesa Ranka_to_Bobby_no_SMS_Shotai_no_Uta_Nado._(Macross_Frontier) Radditz Publius_Aelius_Traianus_Hadrianus

html map