Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Núcleo_activo_galáctico Parroquia_San_Sebastian P_J_Tucker Nishisonogi_(Nagasaki) Paises_nórdicos Pablo_de_santiago Oxythece Nabka Orbita_sincrona Plesiops_malalaxus Pachirisu Paraná_TV Pkgutils Pedro_Zayas Pontus_Gustafsson Posidoniales Pimelodus Plesiops_coeruleolineatus Pongal Oficios_regios Pappo's_Blues PJ_disidente Parakysis_longirostris NANA Oakland_(Nueva_Jersey) Pianopsion Piromaníaco Physosiphon_hystrix Otto_Granados_Roldan Orlando_Gutiérrez Normalización Pedro_de_granada_venegas Myiodynastes_luteiventris Pediocactus_schmiedickeanus Plethodontohyla_guentherpetersi Pan_finés Nighttime_Birds_(The_Gathering) Opuntia_decumbens Parque_nacional_Liwonde Parameshwara_(sultán) Obrnice Narcissus_hispanicus_var._concolor Neonazismo_en_Costa_Rica Nicolich Phungia_camerunensis Nay_Pyi_Taw_F.C. Niclas_Jensen Pastor_lapon Myrsine_laetevirens Nerine_fothergillii Porche_de_san_antonio Parque_Nacional_Los_Quetzales Parque_nacional_de_Azagny Paníceas Pasiones_(programa_de_television)

html map